God afton om ni hemma är, maj är välkommen.
Falaut oss om vi väcka er, sommaren är ljuvlig för ungdomen.
Nu stau vi alla pau er gaur, maj…
Å frauga om vi sjonga faur. Sommaren…
Nu sätta vi maj uti er vägg, maj…
Sen sjonga vi för pengar eller ägg. Sommaren…
Å kan inte pian fau kjolana pau, maj …
Sau kan väl drängen fau böjsorna au. Sommaren…
Å ajta de för nabons dräng, maj…
Att han ej lockar de i säng. Sommaren…
Å nästa aur när vi komma igen, maj…
Sau står där en vagga ve pians säng. Sommaren…
Nu höra vi mor uppau golvet gau, maj…
Hon ledar ette äggen i haurendaste vrau. Sommaren…
Å far dä ä en donders man, maj…
Han hjälper te sau gott han kan. Sommaren…
Gonatt å tack ska folket ha, maj…
Ty gåvan den va redit bra. Sommaren…
Nu lyfta vi alla pau vaur hatt, maj…
Å önska er alla en trevli go natt. Sommaren…
Nu sätta vi maj uti ert le, maj…
Å liggen å söven i harrans fre. sommaren är ljuvlig för oss alla.

2 Replies to “Majvisan”

  1. Hej. Tror inte begreppet “Sjunga maj” är så typiskt skånskt. Jag växte upp på landet i Sydhalland på 60-talet och där sjöngs det maj. Pappa var född i trakten, min mor var från Kronobergs län, sydvästra Småland, och båda hade “sjungit maj” som barn. Själv sjöng jag och några kompisar (både killar och tjejer) när vi var runt 10-12 år. Vi började vid 17-tiden och höll på till 21-22. Då brukade rösterna vara helt förbrukade. Det inbringade en hel del pengar, det där och ett hus som vi aldrig missade var hos en gammal pensionerad folkskolelärare. Han var något så ovanligt som en barnkär lärare som efter pensionen vikarierade vid sjukdom. Och i stället för att sitta och fika i lärarrummet var han ute på rasterna och lekte ringlekar med barnen. När man “sjöng maj” hos honom fick man inte bara en stor slant, han hade även en stor låda Marabou mjölkchoklad som han delade ut till varje barn. Man brukade bli inbjuden och äta den första biten inne hos honom :). En underbar liten farbror, den där “Vippe” (Victor Persson).

    1. Tack för att jag fick ta del av ditt/ert firande av ” Gå maj i by”. Det är säkert så att den traditionen inte bara finns i Skåne. Själv har jag bara gått “maj i by “på kulturen i Lund, inför en inspelning till Sydnytt för många år sedan. Min första kontakt med Majvisan ( en mollvariant) var nog med Folk och Rackare och om jag inte minns fel, så kommer väl den gruppen från just Halland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *